Signaalkaart Klimaat Water en Bodem Provincie Noord-Holland 

In de provincie Noord-Holland is klimaatadaptatie vastgesteld als één van de belangrijkste opgaven van gebiedsontwikkeling in de komende jaren, zodat Noord-Holland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht. Er is behoefte aan een tool om risico’s in te schatten, belangrijke afwegingen te maken en ruimtelijke keuzen kracht bij te zetten.

Royal HaskoningDHV werkte een Signaalkaart Klimaatadaptatie uit voor de provincie Noord-Holland. Hiertoe behoorde het organiseren van 6 werkateliers met stakeholders. Daarnaast zijn er klimaatrisicokaarten ontwikkeld: kaarten die risico’s en ‘kwetsbaarheden tonen voor overstromingen, droogte & waterbeschikbaarheid, hitte, waterafvoer & neerslag, verzilting en bodemdaling. Naast klimaatrisicokaarten zijn er ook signaalkaarten ontwikkeld: kaarten die signaleren wat klimaatadaptatie betekent voor de beoogde functie en of de ontwikkeling duurzaam houdbaar is op de lange termijn in relatie tot bodem en water sturend. Een interactief gebiedsprofiel geeft daarnaast in één oogopslag de randvoorwaarden voor een klimaatbestendige inrichting inzichtelijk per gebied. Al deze stappen zijn uiteindelijk de basis voor een gebruiksvriendelijke en interactieve tool waarin de ontwikkelde kaarten en informatie over Klimaatadaptatie in Noord-Holland worden verzameld. Dit biedt dan ook handelingsperspectief: De klimaatopgaven en handelingsperspectieven zijn voor ieder landschapstype in Noord-Holland uitgewerkt in 3D tegels.

Royal HaskoningDHV heeft in nauwe samenwerking met betrokken stakeholders een methodiek uitgewerkt waarbij de principes van bodem en water sturend zijn vertaald naar klimaatadaptatie signaalkaarten. Hierbij is een onderscheidt gemaakt tussen signaleringskaarten voor woningbouwopgave, landbouwtransitie en natuurontwikkeling. Klimaatrisicokaarten maken mogelijk dat huidige knelpunten begrijpelijk zijn. Signaalkaarten tonen aan of de klimaatopgaven individueel oplosbaar zijn door het toepassen van een klimaatadaptief ontwerp. Door kaartlagen te kunnen combineren en informatie op verschillende schaalniveaus te kunnen raadplegen is er ruimte voor detail. De uiteindelijke website is een plek waar alle kaarten en uitleg samenkomen, om effecten van klimaatverandering in een vroeg stadium mee te nemen in keuzes voor ruimtelijke ontwikkeling of bij een gebiedsproces.